Ria van der Burg (1964)

Als psychosociaal therapeut ben ik werkzaam in mijn eigen praktijk “Kracht van Verbeelding” in Rotterdam.

Voor mij komen een aantal wegen die ik zoal bewandel in mijn leven bij elkaar in dit werk.

Van kinds af aan teken en schilder ik en voel ik me aangetrokken tot religie of spiritualiteit. Van huis uit ben ik protestants christelijk opgevoed. Nu vind ik ook inspiratie in andere wijsheden zoals in de mystiek, soefisme en het boeddhisme zoals van Thich Nhat Hanh.

In mijn schilderijen komen deze gebieden samen. Thema’s in mijn werk zijn dan ook ‘plaatsbepaling’ en de verbinding tussen je binnenwereld en je buitenwereld.

Het tekenen heeft mijn eerste studiekeuze ( kunstacademie) bepaald. Toch wilde ik ook graag met mensen werken en ben zo in het voortgezet onderwijs terecht gekomen als docent beeldende vakken.

Mijn kracht en interesse ligt in diepgang in contact met mensen. Vandaar dat ik naast het mentoraat ook vertrouwenspersoon voor leerlingen ben.

De behoefte aan diepgang heeft me doen besluiten om een vier jarige opleiding tot psychosociale begeleiding te gaan doen aan de SPSO (Academie voor Integrale Menswetenschappen). Hier heb ik mij verdiept in o.a. psychologie, bewustwording en spiritualiteit. Een prachtige, veelzijdige opleiding waarin veel ruimte is voor zelfonderzoek.

In 2014 ben ik afgestudeerd als transpersoonlijk counselor en heb ik een voortgezette eenjarige opleiding gedaan voor kunstzinnige counseling.

 

Inspiratiebronnen voor mij zijn het volgen van allerlei cursussen en trainingen op het gebied van psychologie en/of zingeving. Enkele voorbeelden daaruit zijn:

  • Mindfulness
  • Latifa-meditatie aan de Academie of Soulfulness, meditatie voor verbinding tussen het dagelijks en het spirituele leven
  • Meditatieweek Thich Nhat Hanh
  • Zomerretraite van Zijnsoriëntatie (stilteweek)
  • ‘Innerlijk kind’ weekend
  • Tai Chi

 

Naast opleiding, cursussen en trainingen is natuurlijk het leven zelf de grootste leerschool en inspiratiebron! Thema’s die in mijn leven spelen gaan o.a. over zichtbaarheid, kwetsbaarheid, het komen tot expressie, burn-out, depressie, jezelf genoeg leren zijn, droomwereld, creativiteit en leven vanuit liefde.

‘We zoeken, vinden en vergeten weer. Zo gaan we onze levensweg. Gaandeweg ontdekken we dat ons pad geen bestemming heeft, maar bestemming is’

 

Ria van der Burg